Umyak Buitensport

“Marcel de Jong heeft de expertise om een juiste waardebepaling te maken.”

neke Rensen verkocht dit jaar de onderneming die zij 22 jaar leidde: Umyak Buitensport. Ze hield zich bezig met het organiseren van outdoor evenementen en vakanties. Wat in 1990 begon als eenmanszaak leidde tot een BV met een leuke groep medewerkers. Met ondersteuning van Marcel de Jong is het ondanks het wat lange overnametraject gelukt om de onderneming te verkopen.34c3ebdOndanks het succes met Umyak Buitensport was Tineke op zoek naar een nieuwe persoonlijke uitdaging. Tineke: “Ik wist dat ik dit niet tot mijn 65ste zou gaan doen. Meerdere keren heb ik het verkopen van Umyak overwogen. En dit werd steeds serieuzer, omdat het verlangen naar een nieuwe persoonlijke uitdaging groeide. Met behulp van een business coach maakte ik plannen voor de toekomst.”

In september 2011 nam Tineke contact op met Marcel de Jong. Tineke: “De verkoop van mijn bedrijf ging ik serieuzer in gang zetten. Verschillende mensen om me heen adviseerde mij hierbij, zoals mijn business coach en boekhouder. Toch zocht ik ter ondersteuning ook een externe partij met veel kennis en ervaring omtrent bedrijfsovernames. Al snel merkte ik het grote voordeel van het inschakelen van Marcel als adviseur: met name hun expertise om een juiste waardebepaling te maken, de onderhandelingen te voeren en de begeleiding bij het opstellen van de koop-en verkoopovereenkomst. Ikzelf, en ook mijn boekhouder, waren daartoe niet in staat. Op basis van de waardebepaling stelden we een scherpe maar gerichte verkoopprijs vast voor mijn onderneming.”

Tineke en Marcel zijn geduldig op zoek gegaan naar een geschikte koper. Tineke: “Omdat ik de branche van haver tot gort ken ben ik zelf mee gaan zoeken naar een koper. Ik vond een geschikte partij die zich specialiseert in het organiseren van evenementen en outdoor activiteiten. Ik had het idee dat het overnemen van Umyak buitensport voor hen een goede uitbreiding zou kunnen zijn. We hebben hen zelf benaderd en kwamen ook in gesprek. De interesse was er en we zijn vervolgens gaan onderhandelen. Deze fase heeft lang geduurd. Uiteindelijk hebben beide partijen een handtekening gezet onder een overeenkomst voor de overname.”

Ondanks de overeenkomst ontstond er na enige tijd toch een geschil. Tineke: “Voor het betalen van een deel van de koopsom zijn we een earn-out constructie overeengekomen. Toen het moment was aangebroken om de earn-out te ontvangen, ontstond een verschil van mening over wat wel en niet tot het bedrag behoorde. Marcel heeft bemiddeld tussen beide partijen en daarmee een gang naar de rechter bespaard. Beide partijen hebben de Jong verzocht om een bindend advies uit te brengen, hetgeen mij een positieve uitkomst gaf.”

Tineke: “Uiteindelijk is het goed afgelopen. Het heeft allemaal langer geduurd dan ik in eerste instantie had voorzien, maar ik ben blij dat ik het bedrijf heb verkocht. Zonder Marcel was dit een stuk lastiger geweest en daarom ben ik ook tevreden met hun begeleiding. Ondertussen heb ik al een nieuw bedrijf, genaamd Powerevents, opgestart. Ik houdt me nu bezig met het coachen van kleine (vrouwelijke) ondernemers. Ik help hen om hun financiële mindset om te buigen; zodat zij door anders over zichzelf te gaan denken, andere acties gaan ondernemen waardoor ze meer omzet kunnen maken. Een nieuwe en mooie persoonlijke uitdaging.”